Οι πιο γνωστές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις σε όλο τον κόσμο

Posted on Updated on

Τα χλαμύδια είναι η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη στην Ελλάδα με ποσοστό περίπου 400 κοινοποιημένων λοιμώξεων ανά 100.000 άτομα, σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας. Το ποσοστό μόλυνσης εξερράγη γρήγορα από το 1999 έως το 2011, από 75 ειδοποιήσεις ανά 100.000 άτομα σε 360 ειδοποιήσεις ανά 100.000 άτομα. Ωστόσο, ο ρυθμός έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά εξακολουθεί να είναι 3 έως 4 φορές υψηλότερος από την επόμενη υψηλότερη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που είναι η γονόρροια. Τα ποσοστά γονόρροιας τριπλασιάστηκαν από το 2008 έως το 2017, αλλά εξακολουθούν να είναι μόνο περίπου το 1/3 του ποσοστού των ειδοποιήσεων Chlamydia. Τα ποσοστά ηπατίτιδας Β και ηπατίτιδας C μειώθηκαν και τάθηκαν χαμηλότερα από το 1996 έως το 2016. Οι ειδοποιήσεις για τον ιό HIV παρέμειναν σταθερές σε περίπου 4,2 ειδοποιήσεις ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο από το 1996 έως το 2016. Οι ειδοποιήσεις για τη σύφιλη παρέμειναν σταθερές από το 2004 έως το 2012, αλλά έχουν αυξηθεί ανοδικά ετησίως από τότε 2012

Η ομάδα με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για χλαμύδια είναι ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών και περίπου το 80% των αναφερόμενων περιπτώσεων προέρχονται από αυτήν την ηλικιακή ομάδαΠώς Να Θεραπεύσει Τη Γονόρροια

Περίπου το 50-80% των αναφερόμενων περιπτώσεων δεν έδειξαν συμπτώματα πριν από τη διάγνωση, επομένως μπορεί να υποτεθεί ότι ο ρυθμός ειδοποιήσεων είναι στην πραγματικότητα υψηλότερος από ό, τι έχει αναφερθεί. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν, και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες πηγαίνουν στο γιατρό για έλεγχο πιο συχνά από τους άνδρες. Η χλαμύδια είναι απλή στη δοκιμή και αντιμετωπίζεται εύκολα με φάρμακα. Μόλις υποβληθούν σε θεραπεία, συνιστάται στους ασθενείς να αποφεύγουν τις σεξουαλικές σχέσεις για 7 ημέρες και να αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή με προηγούμενους συντρόφους έως ότου αυτοί οι σύντροφοι έχουν δοκιμαστεί και καθαριστεί από τυχόν σημάδια μόλυνσης. Συνιστάται επανεξέταση μετά από 3 μήνες και επανεξετάζεται το 50% των ασθενών. Η ασυλία από τη μόλυνση δεν διασφαλίζεται από το γεγονός ότι ένα άτομο είχε προηγούμενη λοίμωξη.

Η γονόρροια στην Ελλάδα απαντάται συχνότερα σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άνδρες και με ορισμένες αυτόχθονες ομάδες, καθώς και σε εκείνους που έχουν ταξιδέψει σε περιοχές με υψηλή συχνότητα εμφάνισης της λοίμωξης

Παρατηρείται ευκολότερα στους άνδρες, καθώς περίπου το 85% των ανδρών με τις λοιμώξεις παρουσιάζουν συμπτώματα, όπου το 80% των γυναικών που έχουν μολυνθεί δεν έχουν συμπτώματα. Όπως και με τα Chlamydia, μετά τη θεραπεία, συνιστάται στους ανθρώπους να αποφεύγουν τις σεξουαλικές σχέσεις και να έχουν δοκιμάσει και να καθαρίσει όλους τους προηγούμενους συντρόφους.

Η ηπατίτιδα Β είναι μια λοίμωξη του ήπατος, η οποία μπορεί να εξαπλωθεί όταν οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με τα σωματικά υγρά κάποιου που έχει μολυνθεί

Η ηπατίτιδα Β μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν δεν αντιμετωπιστεί, αλλά στους περισσότερους ανθρώπους, το σώμα καταπολεμά την ασθένεια καλά και μόλις μολυνθείτε, θα είστε άνοσοι από μελλοντικές λοιμώξεις. Οι ασφαλείς πρακτικές σεξ μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου Για μερικούς ανθρώπους, η ασθένεια δεν εξαφανίζεται ποτέ και αυτά τα άτομα θεωρούνται φορείς της νόσου. Μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους, παρόλο που δεν παρουσιάζουν ποτέ συμπτώματα. Ευτυχώς, το ποσοστό μόλυνσης για την ηπατίτιδα Β στην Ελλάδα έχει μειωθεί και παραμένει σταθερό.

Η λοίμωξη από τον ιό HIV προκαλεί χρόνια ανοσολογική ανεπάρκεια και, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε AIDS

Όλοι οι προηγούμενοι, τρέχοντες και πιθανοί σεξουαλικοί σύντροφοι πρέπει να ενημερώνονται για τη διάγνωση, ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν δοκιμές. Η θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα είναι δια βίου και οι ασθενείς χρειάζονται σημαντική υποστήριξη από γιατρούς και ομάδες υποστήριξης, καθώς η παρακολούθηση του σχεδίου θεραπείας είναι ζωτικής σημασίας. Η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό μετά τη μόλυνση για καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Οι ασθενείς θα χρειαστούν τακτική παρακολούθηση για να δουν πώς εξελίσσεται η λοίμωξη και για να ελέγξουν τη δύναμη του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Ενώ αυτό είναι πιθανώς το STI με το πιο φοβισμένο προσκολλημένο στη διάγνωση, τα ποσοστά μόλυνσης στην Ελλάδα είναι χαμηλά και είναι σταθερά τα τελευταία 10 χρόνια.

Η σύφιλη είναι πιο συχνή σε άνδρες που είχαν σεξουαλική επαφή με άλλους άντρες, ωστόσο, υπήρξε ένα ξέσπασμα μεταξύ των αυτόχθονων ατόμων στην Ιταλία, την Αλβανία και την Αυστρία

Περίπου το 50% των ασθενών δεν εμφανίζουν συμπτώματα πριν από τη διάγνωση και διαγιγνώσκονται μόνο με δοκιμές. Μετά από 24 μήνες, οι ασθενείς δεν θεωρούνται πλέον μολυσματικοί στους σεξουαλικούς συντρόφους, ωστόσο, συμπτώματα και επιπλοκές μπορεί να προκύψουν χρόνια μετά την ασθένεια εάν δεν αντιμετωπιστούν. Όπως με όλα τα άλλα SIT, η σεξουαλική δραστηριότητα θα πρέπει να αποφεύγεται εντός 7 ημερών από τη θεραπεία και όλοι οι προηγούμενοι σύντροφοι πρέπει να ελέγχονται πριν από την επανάληψη της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Διατίθενται οικιακά κιτ για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, ωστόσο, τυχόν ανησυχίες ή σημεία λοίμωξης πρέπει να αναφέρονται αμέσως σε γιατρό

Συνιστάται να κάνετε τακτικούς ελέγχους σεξουαλικής υγείας με το γιατρό σας. Θα πρέπει να είστε ανοιχτοί με το γιατρό σας και με όλους τους συνεργάτες για το ιστορικό τους και για το ιστορικό σας. Εάν κάνετε σεξ με νέους συντρόφους τακτικά, συνιστάται να κάνετε έλεγχο σεξουαλικής υγείας κάθε 3 μήνες. Εάν έχετε μόνο έναν τακτικό συνεργάτη, θα πρέπει να κάνετε έναν έλεγχο κάθε χρόνο.

3 thoughts on “Οι πιο γνωστές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις σε όλο τον κόσμο

  Petros Pagonis said:
  13 Οκτωβρίου, 2020 at 11:17 πμ

  Πρόσφατα πήρα σύφιλη και έπαιρνα θεραπεία για αυτό, δεν είναι τόσο άσχημα τώρα, αλλά φοβάμαι ότι μπορεί να χειροτερέψει τις υπερωρίες, εν τω μεταξύ συνηθίζω να ζω με αυτήν την επιπλοκή.

  Silas Peris said:
  13 Οκτωβρίου, 2020 at 9:15 μμ

  Η γυναίκα μου δεν απολαμβάνει το σεξ και σπάνια το εγκαταλείπει, οπότε βρήκα έναν ειδικό φίλο που το κάνει. Δεν είναι η κοπέλα μου, και οι δύο ξέρουμε ότι δεν υπάρχει δέσμευση και συναντιόμαστε μερικές φορές την εβδομάδα για να κάνουμε σεξ. Είναι καταπληκτική, χωρίς φραγμούς τρυπών (λογοπαίγνιο)! Δεν έχω ούτε αναστολές, οπότε έχουμε υπέροχο χρόνο μαζί. Ξέρω ότι κοιμάται με άλλους φίλους γιατί μου λέει. Πήρα ένα μήνυμα πριν από λίγες εβδομάδες και μου είπε: "Έκανα χτύπημα αυτόν τον άντρα χθες το βράδυ και μου άφησε! Το σκύλο του ήταν μικρό και διήρκεσε σαν 10 λεπτά, οπότε πρέπει να φτάσετε εδώ και να με τελειώσετε! " Αυτό που δεν ήξερα, αυτός ο μάγκα πρέπει να έσπασε την καταδίκη και της έδωσε το χειροκρότημα γιατί μου το έδωσε και έκαψε σαν κόλαση Πήγα αντιβιοτικά και ξεκαθαρίστηκε με αντιβιοτικά, αλλά ο έμπειρος απορρόφησε. Ευτυχώς και πάλι χάλια, ίσως ίσως άξιζε στο τέλος.

  Trifonas Valis said:
  14 Οκτωβρίου, 2020 at 4:41 πμ

  Έχω γονόρροια από το να είμαι με πολλές πόρνες, συνοδούς και απογυμνωτές που θα έκαναν σεξ για χρήματα. Μου άρεσαν τέτοια προνόμια όπως κολπικό σεξ, πρωκτικό Lingus, cunnilngus και πρωκτικό σεξ. Θα μου άρεσε ακόμη και να μαζεύομαι από έναν συνοδό που με ερωτεύτηκε. Έκανε σεξ με έναν φίλο μου, αλλά δεν με πειράζει γιατί θα άφηνε να φάει τον κώλο της και μετά θα με έβαζε. Κάνουμε χιονόμπαλες τόσο συχνά, αλλά μερικές φορές ξεφλουδίζω. Είχαμε επίσης τρίο όπου έκανα σεξ με τους συγκατοίκους της / τους φίλους της, έτσι ήταν πολύ διασκεδαστικό. Υπήρχε αυτό το κλαμπ μιας ταινίας που είχε πολλούς στριπτιζέζ που θα έκαναν σεξ μαζί σας κάθε φορά. Υπήρχε ένας στριπτιζέζ που ήταν πολύ δημοφιλής στα παιδιά που με άφησαν να κάνω πρωκτικό σεξ μαζί της χωρίς προφυλακτικό και μετά θα μπορούσα να τελειώσω μέσα της. Είναι μάλλον αυτή που μου έδωσε γονόρροια, αλλά την αγαπώ ακόμα και εύχομαι να είχα τον αριθμό τηλεφώνου της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *