Πρόοδοι στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Posted on Updated on

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα, διαγιγνώσκονται πάνω από 19.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη. Ο εκτιμώμενος κίνδυνος για έναν άνδρα 85 ετών να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη στην Ελλάδα είναι 1 και 6. Παρόλο που οι αριθμοί είναι τρομακτικοί, οι επιλογές θεραπείας αυξάνονται και οι άνθρωποι επιβιώνουν συχνότερα από την ασθένεια. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να ελέγχετε νωρίς και συχνά, καθώς και να γνωρίζετε τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη.Ποια Φάρμακα Να Χρησιμοποιήσετε F

Προειδοποιητικά σημάδια

Μερικά από τα πρώιμα συμπτώματα και τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του προστάτη μπορεί να συγχέονται με άλλες λιγότερο σοβαρές ασθένειες. Είναι σημαντικό εάν παρουσιάσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα για πρώτη φορά, να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας για να αποκλείσετε οποιαδήποτε πιθανότητα καρκίνου. Τα αρχικά συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνουν συχνότερες παρορμήσεις για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση, αίμα στα ούρα, απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης, μειωμένη ροή ούρων και δυσκολία έναρξης και διακοπής της ροής των ούρων σας.

Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα περιλαμβάνουν αίμα στο σπέρμα, δυσκολία στη στύση και επώδυνη εκσπερμάτωση. Μόλις προχωρήσουν τα συμπτώματα, τα προχωρημένα σημεία μπορεί να περιλαμβάνουν πρήξιμο στα πόδια ή την πυελική περιοχή, μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια και πόνο στα οστά. Εάν αντιμετωπίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας για τον κατάλληλο έλεγχο το συντομότερο δυνατό. Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί στη θεραπεία και την επιβίωση του καρκίνου του προστάτη.

Διάγνωση

Εάν ο γιατρός σας ανησυχεί και αποφασίσει ότι χρειάζεστε δοκιμές μετά από διαβούλευση και εξέταση, υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στον αποκλεισμό ή τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Μία από τις αρχικές δοκιμές για έλεγχο είναι συχνά η δοκιμή PSA . Το PSA είναι μια δοκιμασία αντιγόνου ειδικά για τον προστάτη που ελέγχει την παρουσία αυξημένων επιπέδων αυτού του αντιγόνου στο αίμα σας. Αν και αυτό είναι ένα σημαντικό τεστ, μπορεί να εμφανιστούν ψευδώς θετικά, επειδή πολλές φορές ένα υψηλό επίπεδο PSA στο αίμα μπορεί να σχετίζεται με άλλα προβλήματα του προστάτη, όπως φλεγμονή ή διεύρυνση. Ένα άλλο τεστ που ονομάζεται δοκιμή CTC μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το PSA, για να προσδιοριστεί εάν υπάρχουν κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα μέσα στην κυκλοφορία του αίματός σας. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα παραγγείλει ένα ευρύ φάσμα άλλων εργασιών αίματος, όπως μια CBC (πλήρης αριθμός αίματος), εξετάσεις δείκτη όγκου και πολλά άλλα. Ένα άλλο τεστ, το DRE (επίσης γνωστό ως ψηφιακή ορθική εξέταση) βοηθά έναν γιατρό να δει τι συμβαίνει με τον τρόπο που μια παραδοσιακή ακτινογραφία θα επέτρεπε σε έναν γιατρό να δει άλλα μέρη του σώματός σας. Σε συνδυασμό, αυτές οι εξετάσεις κάνουν τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη πολύ πιο εύκολη από ό, τι στο παρελθόν, εξασφαλίζοντας τις καλύτερες πιθανότητες για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Επιλογές θεραπείας

Εάν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το πενταετές ποσοστό επιβίωσης σε πολλά μέρη είναι τώρα σχεδόν 100 τοις εκατό με κατάλληλη και γρήγορη θεραπεία. Το ποσοστό επιβίωσης δέκα και δεκαπέντε ετών παραμένει πάνω από 95 τοις εκατό, οπότε ενώ μπορεί να είναι τρομακτικό να ακούτε ότι έχετε οποιοδήποτε είδος καρκίνου, δεν πρέπει να το αφήσετε να σας αποθαρρύνει να πάρετε αμέσως θεραπεία. Η γρήγορη θεραπεία εξασφαλίζει την καλύτερη πιθανότητα να νικήσετε τον καρκίνο και να επιβιώσετε. Επειδή αυτός ο τύπος καρκίνου αναπτύσσεται αργά, ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει ακόμη και να τον παρακολουθεί στενά στα αρχικά στάδια. Εάν είστε άνω των 85 ετών ή δεν εμφανίζετε ενεργά συμπτώματα, είναι πιθανό ο γιατρός σας να περιμένει και να παρακολουθήσει την ανάπτυξη του καρκίνου πριν ξεκινήσει ένα επιθετικό πρόγραμμα θεραπείας. Εάν όμως χρειάζεστε θεραπεία, η περισσότερη θεραπεία περιλαμβάνει ακτινοβολία. Τόσο η εσωτερική όσο και η εξωτερική ακτινοβολία είναι δυνατή για τον καρκίνο του προστάτη. Άλλες επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν παραδοσιακή χημειοθεραπεία , ορμονική θεραπεία , ανοσοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση . Ο γιατρός σας θα αποφασίσει μαζί σας ποια είναι η καλύτερη επιλογή θεραπείας εξετάζοντας πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι η σοβαρότητα του καρκίνου, είτε έχει εξαπλωθεί είτε μετασταθεί ή όχι, και η συνολική ηλικία και υγεία σας. Μόλις αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα θεραπείας και ξεκινήσει η θεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να σας παρακολουθεί για να βεβαιωθείτε ότι η θεραπεία ήταν επιτυχής, καθώς και να βεβαιωθείτε ότι δεν θα επιστρέψει στο μέλλον.

Το να ανακαλύπτετε ότι έχετε καρκίνο του προστάτη μπορεί να είναι μια τρομερή και τρομακτική κατάσταση, αλλά με τις εξελίξεις στη σύγχρονη ιατρική τεχνολογία και τις στατιστικές πίσω από τα ποσοστά επιβίωσης, δεν πρέπει να διστάσετε να περιμένετε ένα θετικό αποτέλεσμα. Το σημαντικό είναι η ευαισθητοποίηση, οι δοκιμές και η γνώση του καρκίνου. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να ελέγχετε και να ενημερώνετε πάντα τα νέα σας συμπτώματα.

3 thoughts on “Πρόοδοι στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

  Vangelis Mikos said:
  30 Οκτωβρίου, 2020 at 5:53 πμ

  Διαγνώστηκα με καρκίνο του προστάτη πριν από ένα χρόνο στην ηλικία των 63 ετών και έχω υποβληθεί σε θεραπεία από τότε. Έχω υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και ήμουν ευγνώμων για την υποστήριξη των γιατρών και της οικογένειάς μου σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

  Iordanis Sagonas said:
  30 Οκτωβρίου, 2020 at 6:08 πμ

  Ήταν στην πραγματικότητα το πιο αστείο πράγμα που είχα ακούσει όλη την ημέρα. Ξέρετε, που λέει κάτι γιατί ήταν μια ξεκαρδιστική μέρα. Εννοώ σίγουρα καλύτερα από το μέσο όρο όσο περνούν οι μέρες, οπότε … Όλα στη ζωή μου πήγαιναν ομαλά και πράγματα που ψάχνουμε ακόμη και λίγο. Ναι, πρέπει να γελάσω όταν ο γιατρός είπε ότι η λεία μου ήταν κακή

  Stelios Argyros said:
  30 Οκτωβρίου, 2020 at 8:04 πμ

  Πρώτα συνειδητοποίησα ότι κάτι δεν πήγε καλά όταν είχα πρόβλημα να ουρήσω Σύντομα έγινε εμφανές ότι δεν ήταν μόνο η ηλικία μου (είμαι εξήντα) αλλά κάτι που δεν θα εξαφανιζόταν. Πήγα στον γιατρό και είπαν ότι ήταν καλό που μπήκα όταν παρατήρησα το πρόβλημα αντί να περιμένω να φύγει. Για ένα χρόνο έκανα ένα συνδυασμό ακτινοβολίας και χημειοθεραπείας. Η σύζυγός μου ήξερε φυσικά, αλλά μόλις ξεκίνησα ένα αρτοποιείο και δεν είπα σε κανέναν άλλο μέχρι να τρέξω τη θεραπεία. Ήθελα απλώς να επικεντρωθώ στη θεραπεία και να εργαστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *