Πώς να ανακαλύψετε ότι έχετε καρκίνο του προστάτη και στη συνέχεια να το αντιμετωπίσετε εάν το κάνετε

Posted on Updated on

Έλληνες και καρκίνος του προστάτη: Εδώ πρέπει να γνωρίζετεΚινδύνους Καρκίνου Του Προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη στην Ελλάδα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου που προσβάλλουν 19.000 Έλληνες κάθε χρόνο. Είναι πιο συνηθισμένο σε άνδρες άνω των 50 ετών. Ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη είναι πολύ υψηλότερος εάν τρέχει στην οικογένεια όσο μεγαλώνετε ή λόγω προβλημάτων υπερβολικού βάρους. Μπορεί να προκαλέσει χαμηλά ποσοστά γονιμότητας ή το ίδιο σε αντάλλαγμα, εάν αντιμετωπίσετε χαμηλό ποσοστό γονιμότητας, ίσως θελήσετε να το ελέγξετε από γιατρό επειδή θα μπορούσε να είναι ένδειξη καρκίνου. Είναι δύσκολο να αποφύγουμε τον καρκίνο του προστάτη, αλλά ένα πράγμα που θα μπορούσε να βοηθήσει είναι να ζήσεις έναν υγιή τρόπο ζωής με την άσκηση και τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής. Στατιστικά δείχνουν ότι περίπου 3.500 άνδρες πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ασθένεια. Τα ποσοστά καρκίνου του προστάτη είναι υψηλότερα από τον καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα.

Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας τύπος καρκίνου όπου σχηματίζονται ανώμαλα κύτταρα στον προστάτη. Δεν είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη ασθένεια και μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια της. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να εξαπλωθούν έξω από τον προστάτη σε άλλα μέρη του σώματος για να αναπτυχθούν και να αναπτυχθούν νέοι καρκίνοι. Το ποσοστό επιβίωσης από καρκίνο του προστάτη είναι περίπου 5 χρόνια με κάθε 9 στους 10 άντρες να ζουν τα 5 χρόνια και μετά. Τα στατιστικά δείχνουν ότι ο καρκίνος έχει μειωθεί αργά τα χρόνια από το 2009, όπου πάνω από 21.000 άνδρες πέθαναν εξαιτίας του 2016, όπου μόνο 3.568 άνδρες πέρασαν από αυτό. Λόγω του γεγονότος ότι έχουμε γίνει με τον τρόπο που δοκιμάζουμε τώρα και τις θεραπείες που υπάρχουν σήμερα πολλοί άνδρες μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή για χρόνια.

Διάγνωση

Η σωστή διάγνωση με καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνει τη λήψη ενός τεστ PSA, επίσης γνωστή ως δοκιμασία αντιγόνου για τον προστάτη. Δοκιμάζει τα επίπεδα καλής και κακής πρωτεΐνης, το τεστ δεν είναι 100 τοις εκατό, αλλά η δοκιμή κάθε χρόνο μπορεί να δώσει μια καλύτερη αίσθηση για αυτήν, αν το έχετε ή δεν το έχετε. Μια άλλη δοκιμή θα ήταν να γίνει βιοψία εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι πρέπει να καθορίσετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο καρκίνος, όπου παίρνουν μικρό ιστό από τον προστάτη και το εξετάζουν προσεκτικά κάτω από ένα μικροσκόπιο για να το πουν. Οι μαγνητικές τομογραφίες και οι αξονικές τομογραφίες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον προσδιορισμό εάν ο καρκίνος υπάρχει στον προστάτη. Όμως, το να ελέγχετε τακτικά από ψηφιακή ορθική εξέταση είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να το παρακολουθείτε για να μάθετε αν το έχετε ή όχι.

Θεραπεία

Οι θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη εξαρτώνται από το πόσο σοβαρή είναι η ασθένεια. Ένα πράγμα που θα κάνει ο γιατρός είναι να δημιουργήσει μια ομάδα θεραπείας για να αποφασίσει ποιες θα ήταν οι καλύτερες επιλογές για εσάς. Μερικά από αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ακτινοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση για να πάει εκεί και να αφαιρέσει τον προστάτη. Ένα άλλο είναι ότι τα καρκινικά κύτταρα ορμονικής θεραπείας χρειάζονται ορμόνες για να αναπτυχθούν και η μείωση των ορμονών θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση του καρκίνου και στη συνέχεια υπάρχει παρηγορητική φροντίδα που περιλαμβάνει ακτινοβολία και χημειοθεραπεία. Αλλά για να προσπαθήσετε να μειώσετε τα συμπτώματα συνολικά στο σημείο όπου μπορείτε να ζήσετε μια φυσιολογική ζωή. Υπάρχουν πολλοί τύποι ναρκωτικών στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των Lucrin, Taxol και πολλών άλλων. Αλλά μιλήστε με το γιατρό σας για να καθορίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς.

Αυτό που ξέρουμε

Ως κάποιος που φροντίζει κάποιον με καρκίνο του προστάτη, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε και θα πρέπει να κάνετε για κάποιον που πάσχει από την ασθένεια, όπως να τον πάρετε στο γιατρό, να το κολυμπήσετε, να πάρει τα φάρμακά του από το φαρμακείο, να είναι συναισθηματική υποστήριξη για το άτομο και πολλά άλλα. Υπάρχουν άνθρωποι και οργανισμοί που πρέπει να επικοινωνήσουν για να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα την ασθένεια και πώς να τα φροντίσετε γιατί μπορεί να είναι και ένα συναισθηματικό τρενάκι για εσάς. Ως σύντροφος για κάποιον που πάσχει από καρκίνο, μπορεί να αισθάνεστε θυμωμένοι κατά καιρούς και ένοχοι για σεξουαλικές επιθυμίες, γιατί όλοι θέλουν να αισθάνονται οικειότητα από καιρό σε καιρό και με τον καρκίνο εσείς ή ο σύντροφός σας ανά πάσα στιγμή να μην αισθάνεστε σαν να είστε έτσι. Είναι λοιπόν κοινό να αισθάνεστε έτσι.

Γενικά, οι θεραπείες και οι διαγνώσεις έχουν προχωρήσει για την ασθένεια. Όπως είπα νωρίτερα, ο καλύτερος τρόπος να γνωρίζετε είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας και να βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε τακτικά για αυτό, ώστε να μπορείτε να ζήσετε μια φυσιολογική ζωή.

5 thoughts on “Πώς να ανακαλύψετε ότι έχετε καρκίνο του προστάτη και στη συνέχεια να το αντιμετωπίσετε εάν το κάνετε

  Philippos Sotiropoulos said:
  6 Οκτωβρίου, 2020 at 8:57 πμ

  Είμαι σαράντα πέντε ετών και ανακάλυψα ότι είχα καρκίνο του προστάτη πριν από ένα χρόνο. Πριν από μερικά χρόνια ένιωσα πόνο στο στομάχι μου και δεν ήμουν σίγουρος τι ήταν. Πήγα για την ετήσια φυσική μου εξέταση και ο γιατρός μου παρατήρησε κάτι περίεργο όταν μου έδωσε μια εξέταση. Μετά από πολλές δοκιμές, επέστρεψε άσχημα νέα και άκουσα ότι είχα καρκίνο του προστάτη.

  Pavlos Elias said:
  8 Οκτωβρίου, 2020 at 1:10 μμ

  Διαγνώστηκα με καρκίνο του προστάτη πριν από δύο εβδομάδες. Ήμουν στο γιατρό και πήρα μια ρουτίνα εξέταση όταν βρήκε λόγο ανησυχίας. Ακολουθώ όλες τις οδηγίες που μου έδωσαν οι γιατροί μου και ελπίζουμε ότι θα είμαι ελεύθερος από καρκίνο μετά τη θεραπεία Είμαι έτοιμος να αρχίσω να κάνω θεραπεία με ακτινοβολία.

  Marios Glaros said:
  8 Οκτωβρίου, 2020 at 3:09 μμ

  Ο σύζυγός μου πάντα έδινε προτεραιότητα στην υγεία του τελευταίου σε σύγκριση με τους περισσότερους ανθρώπους. Πριν φύγει από το στρατό, πήγε και έκανε αρκετούς ελέγχους. Ακόμη και ο γιατρός εξέπληξε ότι βρήκε κάτι τόσο ανησυχητικό. Μετά από περισσότερες δοκιμές και βιοψίες, διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη. Αυτό ήταν ένα δύσκολο χάπι για κατάποση, αλλά μείναμε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε εντάξει και ο γιατρός του θα γνώριζε τι μέτρα πρέπει να ακολουθήσει στη συνέχεια σε αυτό το ταξίδι. Ο γιατρός μας έδωσε πολλές διαφορετικές μεθόδους θεραπείας και μας είπε ότι η ασφαλέστερη επιλογή θα ήταν να κάνουμε χειρουργική επέμβαση για να βεβαιωθούμε ότι θα μπορούσε να συνεχίσει τον ίδιο ενεργό τρόπο ζωής του. Εξήγησε ότι μπορούσε να κάνει χημειοθεραπείες, αλλά μπορεί να τον επιβραδύνει για λίγο. Ο σύζυγός μου επέλεξε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και εδώ είμαστε οκτώ μήνες αργότερα, ακόμα χωρίς καρκίνο. Ανησυχούμε αν θα επιστρέψει, αλλά προς το παρόν ο σύζυγός μου είναι σε θέση να συνεχίσει να απολαμβάνει τις φυσιολογικές του συνήθειες.

  Charalambos Gogolas said:
  9 Οκτωβρίου, 2020 at 7:25 μμ

  Σκοτώνει περίπου 30.000 ετησίως. Στους περισσότερους άνδρες, ο καρκίνος του προστάτη δεν είναι πιθανό να τους σκοτώσει πριν κάτι άλλο. Αλλά επειδή ο καρκίνος του προστάτη σκοτώνει ακόμα πολλούς άνδρες, είναι σημαντικό να μάθετε ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν νωρίς. Αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι το PSA μπορεί να σας πει. Η εύρεση του καρκίνου του προστάτη όταν βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο προσφέρει την καλύτερη ελπίδα για ζωντανό καρκίνο χωρίς μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το πενταετές ποσοστό επιβίωσης για όλους τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη είναι σχεδόν 100 τοις εκατό. Το σχετικό ποσοστό επιβίωσης 10 ετών είναι 98 τοις εκατό και 96 τοις εκατό για 15 χρόνια. Οι γιατροί γνωρίζουν ότι ο καρκίνος του προστάτη ξεκινά όταν ορισμένα κύτταρα στον προστάτη σας γίνονται ανώμαλα. Οι μεταλλάξεις στο DNA των ανώμαλων κυττάρων προκαλούν τα κύτταρα να αναπτυχθούν και να χωριστούν πιο γρήγορα από ό, τι τα κανονικά κύτταρα. Τα ανώμαλα κύτταρα συνεχίζουν να ζουν, όταν άλλα κύτταρα θα πέθαιναν.

  Tilemachos Dukas said:
  11 Οκτωβρίου, 2020 at 9:59 μμ

  Πήγα για τον τακτικό έλεγχο, καθώς η γυναίκα μου με γροθιζούσε τους τελευταίους δύο μήνες. Κατά τον έλεγχο μου, ανακαλύφθηκε από τον γιατρό μου ότι έδειχνα σημάδια πιθανού καρκίνου του προστάτη. Μετά από περισσότερες εξετάσεις με διαφορετικούς γιατρούς, μου είπαν ότι έπρεπε να αφαιρέσω τον προστάτη μου για να συνεχίσω να ζω μια υγιή ζωή. Ήξερα ότι αυτό δεν θα ήταν το τέλος, αλλά δεν ήμουν σίγουρος για το πώς θα ακολουθούσε η διαδικασία και τι αναμένεται να συμβεί. Πρόκειται να ξεκινήσω την πρώτη μου θεραπεία αύριο. Είμαι χωρίς συναίσθημα. Νιώθω ότι δεν έχει κλωτσήσει ακόμη. Συνεχίζεται

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *