Τι Είναι ο Κορωνοϊός, Αποτελεί Απειλή;

Posted on

Εκτός και αν δεν παρακολουθείτε καθόλου τα νέα πια, μάλλον θα έχετε ακούσει για αυτό που ξεκίνησε στην Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Ο κορωνοϊός είναι η ασθένεια του μήνα και όλα τα μάτια είναι στην Wuhan. Αλλά τι είναι ο κορωνοϊός, μήπως γνωρίζει κάποιος από τους αναγνώστες αυτού του άρθρου; Και από πού ήρθε ακριβώς; Θα ήθελα λίγο χρόνο για να σας το εξηγήσω με βάση αυτά που ξέρω έτσι ώστε να μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα από πού πηγάζει όλη αυτή η ανησυχία.

Πόσοι έχουν μολυνθεί

Έχοντας μολύνει σχεδόν 7.000 ανθρώπους στην Κίνα αυτή την στιγμή, ο κορωνοϊός φαίνεται ότι ξεκίνησε στην περιοχή της Wuhan από την αγορά θαλασσινών προϊόντων. Αυτή είναι μια περιοχή που ακμάζει το παράνομο εμπόριο ζώων όπως πουλιών, κουνελιών, νυχτερίδων, φιδιών και άλλων παρόμοιων ζώων. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τον κορωνοϊό είναι το γεγονός ότι είναι πολύ εύκολο να περάσει από τον έναν άνθρωπο στον άλλον αλλά στην περίπτωση αυτή μάλλον προέρχεται από ένα ζώο. Αυτό έκανε τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι ο ιός ξεκίνησε από ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με ζώα στην περιοχή της Wuhan όπου γίνεται παράνομο εμπόριο. Πιο συγκεκριμένα τις νυχτερίδες, καθώς αυτές φέρεται να είναι ο φορέας αυτού του ιού μετά από συγκρίσεις.

Βασικά χάρη σε μια ομάδα ανθρώπων, γνωστοί σαν ιολόγοι οι οποίοι εργάζονταν στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan οι οποίοι παρατήρησαν ότι υπήρχε 96% ταύτιση του ιού που επηρεάζει τους ανθρώπους και αυτού που έρχεται από τις νυχτερίδες.

Κορωναϊός (COVID-19)

Τι ακριβώς είναι

Όλα αυτά όμως δεν εξηγούν τι ακριβώς είναι αυτός ο ιός και γιατί όλοι ανησυχούν για αυτόν. Θα αφήσω εσάς να βγάλετε ατ συμπεράσματα σας αφού φυσικά προσπαθήσω να σας εξηγήσω πως έχουν τα πράγματα. Βλέπετε, οι κορωνοϊοί είναι μια μεγάλη ομάδα διαφορετικών ιών οι οποίοι αν και επηρεάζουν και τους ανθρώπους και τα ζώα, φαίνεται να προκαλούν λοιμώξεις στο αναπνευστικό των ανθρώπων οι οποίες μοιάζουν μερικές φορές με απλό κρυολόγημα και σε μερικές περιπτώσεις με πιο σοβαρές παθήσεις. Μπορεί να έχετε ακούσει για ένα παρόμοιο πρόβλημα που αντιμετώπισε η Κίνα στο παρελθόν και λέγεται Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο ή αλλιώς SARS. Αυτός ο συγκεκριμένος κορωνοϊός έγινε γνωστός το 2002, και μεταδόθηκε σε πάνω από 25 χώρες ενώ ευθύνεται για 8.000 σχεδόν γνωστές υποθέσεις.

Συμπτώματα

Το γεγονός είναι ότι τα συμπτώματα που βιώνετε από αυτή την ασθένεια είναι σχετικά ήπια. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι είχαν συμπτώματα που έμοιαζαν με το κοινό κρυολόγημα. Συνάχι, πονοκέφαλο, βήχα και πυρετό, αλλά υπάρχουν και αναφορές ότι αυτός ο συγκεκριμένος ιός έχει προκαλέσει και πιο σοβαρές ασθένειες στο αναπνευστικό στους ανθρώπους οι οποίες μοιάζουν με πνευμονία ή βρογχίτιδα. Αυτό είναι κάτι φυσικά που ένα υγιές σώμα μπορεί να αντιμετωπίσει, αλλά αν μεταδοθεί σε ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας τότε μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος, αν λάβουμε υπόψη μάλιστα τους θανάτους μέχρι στιγμής από αυτό τον ιό.

Επιρροή από τα μέσα

Βλέπετε, στα μέσα αρέσει μια καλή είδηση ακόμα και αν αυτή σπείρει τον πανικό σε μια ολόκληρη χώρα, επομένως οι αναφορές των θανάτων ήταν χρυσορυχείο για αυτά, άσχετα από το γεγονός ότι οι περισσότεροι είχαν ήδη επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό με αποτέλεσμα να είναι ήδη ευάλωτοι σε αυτό τον ιό και στις επιπτώσεις του. Δυστυχώς, αυτός ο συνδυασμός κακής τύχης είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τους και αυτός είναι ο λόγος της ανησυχίας που προκλήθηκε. Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα για τους ανθρώπους είναι αν μπορεί να περιοριστεί ο ιός.

Η Κίνα κατά την διάρκεια της έξαρσης

Εντός Κίνας λέγεται ότι έχουν εμφανιστεί περιπτώσεις στις περιοχές του Πεκίνου, της Σαγκάης και της Γκουαντόγκ. Αλλά εκτός Κίνας έχουν αναφερθεί 14 περιπτώσεις στην Ταϋλάνδη, 8 στο Χόνγκ Κόνγκ ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ελλάδα και στο Μακάο 5 με τον αριθμό να ανεβαίνει. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις αλλά μπορείτε να πάρετε μια ιδέα. Όσο οι άνθρωποι ταξιδεύουν η κατάσταση όλο και θα χειροτερεύει, επομένως για να μείνετε ασφαλείς καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε προβλήματα στο αναπνευστικό σας, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν έχετε προσβληθεί από τον ιό αυτό.

 

6 thoughts on “Τι Είναι ο Κορωνοϊός, Αποτελεί Απειλή;

  Ευθύμιο Βλάχο said:
  23 Μαρτίου, 2020 at 12:35 πμ

  Οι πρακτικές κοινής λογικής είναι ο καλύτερος τρόπος να αποτραπεί η εξάπλωση του Coronavirus. Με την επαγρύπνηση με το πλύσιμο των χεριών, το να κρατάτε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπό σας και να παραμείνετε μακριά από περιοχές υψηλής συγκέντρωσης (μεγάλα πλήθη, συνέδρια κλπ.), Η πιθανότητα συμβολής αυτού του ιού μειώνεται σημαντικά.

  Μαρίνος Βέργας said:
  23 Μαρτίου, 2020 at 12:36 πμ

  Ο κορωναϊός έχει προκαλέσει συναγερμό σε πολλούς ανθρώπους, στο βαθμό που οι δημόσιες θρησκευτικές υπηρεσίες, τα σχολεία και οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει σε όλη την Κίνα, την Κορέα και τη Σιγκαπούρη. Αυτά φαίνεται να είναι καλά προληπτικά μέτρα που θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε μαζικό πανικό στον γενικό πληθυσμό.

  Βενιζέλος Σάννας said:
  23 Μαρτίου, 2020 at 12:36 πμ

  Τα μέσα ενημέρωσης έχουν προκαλέσει έναν πανικό με κίνητρο από φόβο και υστερία. Αν και ο ιός corona είναι νέος και ανησυχητικός για μερικούς, το κοινό δεν είχε την ευκαιρία να το κρίνει αντικειμενικά, αλλά μόνο από την επικίνδυνη προοπτική που έδωσαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έχει υπογραμμίσει τον εγωισμό των ανθρώπων καθώς κατακλύζουν οικιακά αντικείμενα και δεν αφήνουν τίποτα σε άλλους που έχουν επίσης ανάγκη.

  Σπύρος Παγώνης said:
  23 Μαρτίου, 2020 at 12:37 πμ

  Το COVID-19 δεν είναι ένας ιός που παίρνει ελαφρά. Όσοι είναι ηλικίας 60 ετών και άνω είναι πιο πιθανό να χάσουν από τον κοροναϊό, με βάση τα δεδομένα στην Κίνα και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ και η Ιταλία. Η περίοδος επώασης (1 -20 ημέρες) για το COVID-19 είναι πολύ μεγαλύτερη από τον ιό της γρίπης, τη γρίπη των χοίρων και άλλους ιούς που είναι νέος.

  Σωτήρης Μπούρς said:
  23 Μαρτίου, 2020 at 12:37 πμ

  Η Κίνα απελευθέρωσε τον ιό corona με σκοπό να εξαλείψει τον ηλικιωμένο πληθυσμό της και να σταματήσει να πληρώνει τις παροχές συνταξιοδότησης. Δεν σκέφτονταν τις ζημιές που θα προκαλούσε η παγκόσμια οικονομία.

  Αργύρης Αθανάς said:
  23 Μαρτίου, 2020 at 12:38 πμ

  Το κόστος μιας δοκιμής κορωναϊού στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά υψηλό, οπότε δεν δοκιμάζουμε κανέναν που δεν είχε πάει πρόσφατα στην Κίνα. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα μεγάλο ζήτημα, καθώς θα μπορούσε να εξαπλωθεί εδώ, γεγονός που είναι εμφανές όταν εξετάζετε την πιο πρόσφατη περίπτωση από την Καλιφόρνια χωρίς γνωστή προέλευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *