Διαταραχές ύπνου, αιτίες τους και πιθανές θεραπείες
Πώς οι διαταραχές ύπνου μπορεί να σας επηρεάσουν στην Ελλάδα
Ένας στους πέντε ανθρώπους στην Ελλάδα επηρεάζεται από κάποιο είδος διαταραχής του ύπνου. Οι διαταραχές ύπνου είναι ένας τύπος πάθησης που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο που κοιμάστε. Οι διαταραχές ύπνου μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή σας. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι διαταραχών ύπνου. Τα κοινά γενικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υπνηλία κατά τις ώρες της ημέρας, δυσκολίες με τους φυσικούς κύκλους ύπνου, δυσκολία στην αναπνοή, ύπνο σε ασυνήθιστες ώρες και δυσκολία στην επιβίωση. Σύμφωνα με το Κοινοβούλιο της Ελλάδας, οι διαταραχές ύπνου μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε συνθήκες υγείας όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι διαταραχές της ψυχικής υγείας.
Τύποι διαταραχών ύπνου
Ας συζητήσουμε μερικά από τα πιο κοινά είδη διαταραχών του ύπνου που επηρεάζουν συνήθως τους Αυστραλούς. Η αποφρακτική άπνοια του ύπνου, η αϋπνία, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, οι διαταραχές του ύπνου του κιρκαδιανού ρυθμού και οι κεντρικές διαταραχές υπερ-υπνηλίας αναφέρονται από το Κοινοβούλιο της Ελλάδας ως τις συχνότερες διαταραχές ύπνου που βρέθηκαν στην Ελλάδα.
Ένα πλήρες πέντε τοις εκατό των ενηλίκων στην Ελλάδα επηρεάζονται από σοβαρή άπνοια ύπνου. Το 20% επηρεάζεται από ήπια έως μέτρια άπνοια ύπνου. Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια κατάσταση που επηρεάζει την αναπνοή ενώ κοιμάται.
Απνοια ύπνου
Η άπνοια ορίζεται ως απουσία αναπνοής. Συγκεκριμένα, υπάρχουν επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις όπου η αναπνοή περιορίζεται ενώ κοιμάται επειδή ο αεραγωγός καταρρέει κατά τη διάρκεια του ύπνου και είτε δημιουργεί μικρότερη ροή αέρα είτε σε ακραίες περιπτώσεις μπλοκάρει τον αεραγωγό εντελώς. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ροχαλητό, αίσθημα υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και διακοπή του ύπνου.
Θεραπεία άπνοιας
Η θεραπεία για την άπνοια ύπνου εξαρτάται από το άτομο και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Η CPAP ή η συνεχής θετική πίεση των αεραγωγών είναι η πιο κοινή θεραπεία για τους Αυστραλούς. Μια μηχανή CPAP λειτουργεί με την εμφύσηση αέρα στο λαιμό χρησιμοποιώντας μια μάσκα που συνδέεται με τη μηχανή CPAP που είναι συνδεδεμένη σε ένα κοίλο σωλήνα. Το μηχάνημα ωθεί τον αέρα μέσω του σωλήνα και μέσα στη μάσκα και χρησιμεύει για την αποφυγή στενότητας του λαιμού με αύξηση της πίεσης του αέρα. Ορισμένες μηχανές περιλαμβάνουν έναν υγραντήρα, καθώς αυτή η μέθοδος θεραπείας έχει την παρενέργεια της αποξήρανσης της μύτης, του στόματος και του λαιμού. Μια άλλη θεραπεία άπνοιας κατά τον ύπνο είναι η χρήση οργάνων από το στόμα που ονομάζονται Συσκευές Προσανατολισμού της Mandibular. Χρησιμοποιούνται συνήθως για ήπια έως μέτρια άπνοια ύπνου, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου ο ασθενής δεν μπορεί να ανεχθεί με τη χρήση CPAP. Οι παράγοντες κινδύνου για την άπνοια ύπνου περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος και άλλους φυσιολογικούς και ηλικιακούς παράγοντες.
Αυπνία
Μια άλλη συχνή διαταραχή του ύπνου που βιώνουν οι Αυστραλοί είναι η αϋπνία. Η αϋπνία είναι όταν η δυσκολία στον ύπνο είναι κάτι περισσότερο από μια περιστασιακή εμπειρία. Όταν η έλλειψη ύπνου είναι χρόνια, συνεχίζεται και αρχίζει να επηρεάζει την καθημερινή απόδοση ενός ατόμου, θεωρείται ότι έχει αϋπνία. Εάν η αϋπνία διαρκεί λιγότερο από τρεις μήνες θεωρείται επεισοδιακή. Συχνά συνδέεται με αγχωτικά γεγονότα της ζωής που καθιστούν δύσκολη την ύπνο. Εάν τα συμπτώματα διαρκούν πέραν των τριών μηνών, η αϋπνία θεωρείται ότι είναι χρόνια. Υπάρχουν διάφορες αιτίες αϋπνίας που περιλαμβάνουν τόσο ανατομικούς λόγους όσο και συμπεριφορικούς λόγους. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει παρεμβατικές παρεμβάσεις και φαρμακευτική αγωγή.
Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS)
Μια άλλη συχνή διαταραχή ύπνου σύμφωνα με το Κοινοβούλιο της Ελλάδας είναι το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών (RLS). Το κύριο χαρακτηριστικό του RLS είναι η ανεξέλεγκτη επιθυμία να κινηθούν τα πόδια. Στη νύχτα τα συμπτώματα τείνουν να επιδεινώνονται. Όταν κάποιος προσπαθεί να κοιμηθεί, τα συμπτώματα του RLS είναι ιδιαίτερα κακά. Τα συμπτώματα RLS τείνουν να είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που είναι χρήσιμα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων RLS.
Ορισμένες διαταραχές ύπνου, που συνήθως εμφανίζονται από τους Αυστραλούς που εργάζονται σε βάρδιες που ποικίλουν ώρες καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, είναι γνωστές ως Διαταραχές ύπνου του Circadian Rhythm Sleep. Οι εργαζόμενοι με μετατόπιση μπορεί να έχουν διαφορετικές ώρες ξυπνήματος και ύπνου, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε υπνηλία και αϋπνία. Μια ιδιαίτερη μορφή Διαταραχών ύπνου του Circadian Rhythm είναι γνωστή ως διαταραχή αφύπνισης 24 ωρών όταν το εσωτερικό βιολογικό ρολόι ενός ατόμου δεν ευθυγραμμίζεται με τους φυσιολογικούς κύκλους ύπνου και αφύπνισης. Η οπτική βλάβη είναι ένας παράγοντας κινδύνου για αυτόν τον τύπο διαταραχής.
Νευρολογικές διαταραχές ύπνου
Μια άλλη κοινή κατηγορία νευρολογικών διαταραχών του ύπνου στην Ελλάδα είναι οι κεντρικές διαταραχές της υπερηφάνειας. Αυτές περιλαμβάνουν μορφές ναρκοληψίας, διαταραχή όταν κάποιος ξαπλώνει ξαφνικά σε κάθε δεδομένη στιγμή και ιδιοπαθή υπερευαισθησία, ανάγκη ύπνου υπερβολικά, συνήθως για περισσότερες από 12 ώρες κάθε μέρα. Η υποπρετίνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που χρησιμεύει για τη ρύθμιση του ύπνου, θεωρείται ότι καταστρέφεται από μια αυτοάνοση απάντηση σε άτομα με ναρκοληψία. Σύμφωνα με το Royal Australasian College of Physicians η αποφρακτική άπνοια ύπνου και η αϋπνία είναι οι πιο συχνές διαταραχές του ύπνου που επηρεάζουν τους ανθρώπους στην Ελλάδα.

Γιατρός στην Αθήνα. Τα ενδιαφέροντα μου: θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.
5 thoughts on “Διαταραχές ύπνου, αιτίες τους και πιθανές θεραπείες”
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.
12 Δεκεμβρίου, 2019 at 1:00 μμ
Έχω αγωνιστεί με την αϋπνία για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό το αποδίδω σε προβλήματα που αντιμετωπίζω τον υπολογιστή το βράδυ. Με ένα φίλτρο με μπλε φως βρίσκω ότι μπορώ να κοιμηθώ σαν κανονικό άτομο. Εξακολουθεί να μην λειτουργεί όλη την ώρα.
14 Δεκεμβρίου, 2019 at 11:23 μμ
Δεν είμαι ακόμη 21, αλλά υπέφερα από την αϋπνία από τότε που ήμουν ένας νεαρός έφηβος. Δεν μπορώ να κοιμηθώ τις περισσότερες νύχτες, και όταν το κάνω, ξυπνάω και δεν αισθάνομαι ποτέ σωστός ή ξεκούραστος. Είχα πάντα μια οικογενειακή ιστορία της αϋπνίας, αλλά ποτέ δεν της άπνοιας του ύπνου, γι 'αυτό πήρε πολύ χρόνο για μένα να διαγνωσθεί. Περιμένω ακόμα ένα ιατρικό ραντεβού για να υπολογίσω τη θεραπεία, αλλά ανυπομονώ να μπορώ να κοιμηθώ καλά.
17 Δεκεμβρίου, 2019 at 1:37 πμ
Έχω τρομερή παράλυση του ύπνου και αϋπνία. Ξυπνάω γεμάτος ιδρώτες και δεν μπορώ να κινηθώ. Τις περισσότερες νύχτες δεν μπορώ να κοιμηθώ μέχρι τις 3πμ και αισθάνεται φρικτή. Το μυαλό μου αγωνίζεται και δεν μπορώ να σταματήσω το μυαλό μου.
17 Δεκεμβρίου, 2019 at 3:26 πμ
Είχα προβλήματα με τον ύπνο για χρόνια. Θα ήθελα να ξυπνήσω και να μην ξαναβρεθώ. Εκτός από την ύπαρξη ελαφρού κρεβατιού, αυτό έκανε νύχτες άθλια. Κατά τη σύσταση του οδοντιάτρου μου είχα μια μελέτη ύπνου που επιβεβαίωσε την άπνοια ύπνου. Τώρα χρησιμοποιώ ένα CPAP κάθε βράδυ. Ήταν πολύ δύσκολο να το συνηθίσεις, αλλά τώρα νιώθω καλύτερα και νιώθω πιο ξεκούραστος το πρωί.
17 Δεκεμβρίου, 2019 at 10:57 πμ
Ο πατέρας μου είχε μια διαταραχή του ύπνου για όσο διάστημα μπορώ να θυμηθώ. Τα τελευταία χρόνια, του δόθηκε φάρμακο. Μερικές φορές, κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών κλήσεων αργά τη νύχτα, θα τον ακούσω να παρασύρεται με ανελέητη ομιλία. Μόλις συμβεί αυτό, ξέρω ότι το χάπι που παίρνει αρχίζει να χτυπάει.